Menu

FoodYes

Rozgrzewający krem z dyni z imbirem, mlekiem kokosowym i pulpecikami wieprzowymi

foodsi

IMG_20181120_195841

Najlepszy przepis na krem z dyni - bardzo aromatyczny, na ostro, najlepszy na zbliżającą się zimę :)

Składniki:

mała dynia

4 nieduże ziemniaki

0,7 l wywaru

1 mała cebula

łyżka oleju

2 ząbki czosnku

curry, ostra papryka w proszku, sól, gałka muszkatołowa

mały kawałek świeżego imbiru

puszka mleka kokosowego

 

Na pulpeciki:

400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)

sól, pieprz, oregano, majeranek

przyprawa do mięsa mielonego

0,5 l wywaru

 IMG_20181120_195829

 1. Cebulę szatkujemy, podduszamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię (wcześniej obraną i wydrążoną) i ziemniaki. Oprószamy wszystko obficie ostrą papryką w proszku, dodajemy sól do smaku. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Zalewamy całość wywarem, dusimy ok. 20 min., aż ziemniaki zmiękną.

3. Dodajemy starty na tarce imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i mleczko kokosowe.

4. Miksujemy na krem.

5. Mięso mielone mieszamy razem z przyprawami, formujemy małe pulpeciki, wrzucamy na wywar i gotujemy.

Podajemy wszystko razem. Możemy oprószyć natką pietruszki. SMACZNEGO

IMG_20181120_195855

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • kuternoga85

    na te zimne wieczory chyba idealne

  • mikimama

    Fajny ten dodatek pulpecikowy :)

© FoodYes
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci