Menu

FoodYes

Kurczak w sosie śmietanowym z ciepłym szpinakiem

foodsi

DSC05355

Po prostu przepyszny. Mamy nadzieję, że Wam również zasmakuje. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt ładnie, ale w smaku jest nieziemski ;)!

2 duże porcje

Składniki:
2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
łyżka oliwy
świeża bazylia
150 ml śmietanki 30 %
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,bazylia w proszku i inne przyprawy które lubicie

1 kostka szpinaku ze śmietaną (Lidl)
2 - 4 ząbki czosnku (w zależności od tego jak intensywny smak lubicie ;))
pieprz ziołowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku

6 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
100 ml mleka

Przygotowanie :

1. Obieramy i myjemy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzamy, dodajemy mleko i masło, ugniatamy.

2. Kostkę szpinaku rozpuszczamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką w proszku, a także pieprzem. Odstawiamy pozostawiając pod przykryciem, aby nie wystygł.

3. Przygotowujemy kurczaka: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości prostokąty. Podsmażamy na łyżce oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i dorzucamy do podsmażonego delikatnie mięsa. Czekamy, aż zmiękną i woda odparuje, wlewamy śmietankę. Na koniec posypujemy sos świeżo posiekaną bazylią i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy razem jeszcze przez jakiś czas. Jeśli będzie taka potrzeba, doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Układamy na talerzu : puree z ziemniaków, szpinak i  kurczaka z sosem, posypując go startym parmezanem!

Smacznego

DSC05357DSC05358

© FoodYes
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci