Menu

FoodYes

Lasagne z mozarellą

foodsi

 

IMG_81281
Dzisiaj coś z kuchni włoskiej. Szczerze mówiąc nigdy nie rozumiałam zachwytu moich znajomych nad lasagne, które serwowane jest w tak wielu restauracjach. Dopiero po wypróbowaniu tego przepisu przekonałam się. Jest ono proste w przygotowaniu, najważniejsze aby dobrze zrobić sos beszamelowy, którego wykonanie (o dziwo!) wielu osobom sprawia kłopot.

Smacznego ;)

Składniki:
3 kulku mozarelli
makaron lasagne
1 średnia cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
puszka pomidorów pelatti
mały przecier pomidorowy
30 g masła
50g mąki pszennej
250 ml tłustego mleka
sól, pieprz
zioła prowansalskie, liść laurowy, oregano (lub gotowana przyprawa do mięsa mielonego)
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy sos boloński. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (lekko rozgniatając), przecier pomidorowy i przyprawy. Podgrzewamy przez ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.

Sos beszamelowy:  W jednym garnku rozgrzewamy 250 ml mleka, a w drugim roztapiamy masło. Do masła dodajemy 50g mąki pszennej. Całość podgrzewamy ok. 2 minut, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy rozgrzane mleko, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka.

Przygotowane sosy dzielimy na trzy częsci, a pokrojoną w plastry mozarellę na dwie.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, warstwę sosu beszamelowego, warstwę mozarelli. Ponownie sos boloński, płaty lasagne, sos beszamelowy, ponownie sos boloński, płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plastry mozarelli.

Całość pieczem ok. 25 min, w 180 stopniach.

IMG_8105IMG_8115IMG_8121IMG_8110IMG_8112IMG_8117IMG_8100IMG_8124

© FoodYes
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci