Menu

FoodYes

Wątróbka w winie z jabłkiem i gruszką

foodsi

Składniki:  (4 porcje)

1 kg wątróbek drobiowych

1 duże jabłko

1 duża gruszka
 
2 średnie cebule
 
szklanka półwytrawnego czerwonego wina
 
sól, pieprz, majeranek
 

Wykonanie:

Wątróbkę obczyścić i poddusić w rondlu(najlepiej na dobrej jakości maśle).
Jabłko i gruszkę obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w piórka i dodać do wątróbki. Gdy cebula zmięknie dodać starte owoce i dusić pod przykryciem. Wszystko podlać winem i nadal dusić, aż smaki się przejdą. Na koniec doprawić do smaku

Nie solimy wątróbki na początku, ponieważ wtedy stwardnieje.
Gdyby przed dodaniem owoców w rondlu zebrało się dużo wody - należy ją odlać.

IMG_8441IMG_8440

© FoodYes
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci